Jadralni klub
LOKA TIMING
Škofja Loka

a

 
.

Tinga Tinga v Italiji

  1.etapa >>>

Tinga Tinga se odpravlja v južno Italijo

28.5.2012 - UVOD

V letu 2007 sva z jadrnico Tinga-Tinga preplula dobrih 3000 milj od Jadranskega do Tirenskega morja in nazaj. V 100 dneh med majem in avgustom smo skupaj s prijatelji obpluli večino italijanske obale in otokov. Obiskali smo 37 otokov in si ogledali 60 obmorskih mest. Ruta je bila Krk-Tremiti-Otranto-Taranto-Lipari-Sicilija-Egadi-Sardinija-Korzika-Toskanski otoki-Rim-Pondski otoki-Flegrijski otoki-Mesina-Krk. Po tej daljši italijanski odisejadi sva s Tingo Tingo tri leta plula po Grčiji, Turčiji in lani malo po Hrvaških vodah ter po severnem Jadranu med Gradežem in Benetkami, Chioggio.

Tinga-Tinga 2012Letos upava, da naju veter ponese preko Jadrana in Jonskega morja do Sicilije. Želiva si ogledati čudovita italijanska mesta Pulije (v Jadranu) in Kalabrije (v Joncu), obpluti Sicilijo, obiskati nekaj Eolskih otokov, pa tunolovskih Egadov in če bo čas, mogoče spotoma obiščeva še Malto. Časa imava dva meseca in pol, da bi se sredi avgusta vrnila v matično luko Punat na Krku. Tokrat nisva vabila širšega kroga prijateljev, saj sva si želela malo več svobode in ohlapnejšega načrtovanja postankov, a nekaj gostov bova vseeno imela.

Izplujeva že ta teden, torej zadnje dni maja. Za hitro prečenje vse do mesinske ožine in vzhodne Sicilije se nama bodo pridružili najprej dva in nato še tretji prijatelj, tako da bo za prečenje dovolj moških rok. Le vremenska kaže na bolj kujavo vreme z nestanovitimi vetrovi različnih smeri (kot ponavadi bolj v naš kljun kot krmo). A vreme bo, v to sem prepričan.

Barka je že povsem nared. Med prvomajskimi prazniki sva opravila formalni uvoz v Slovenijo, plačala Evropi davek in se registrirala pod slovensko zastavo. To so bili doslej najdražji prvomajski prazniki. Sledil je pomladanski dvig na kopno za novi premaz podvodja in poliranje, montaža novih jader, čiščenje tikove palube in manjša popravila. Za nama je že skoraj 18.000 preplutih navtičnih milj in letošnje poletje pričenjava najino deseto jadralno sezono. A barka je trdno grajena in v polni kondiciji. V nedeljo sva napolnila zaloge plina in nafte, tako da zdaj le še čakava na vkrcanje prve posadke v torek popoldne.

Skušala se vam bova javljati enkrat tedensko s kratkim poročanjem o najinih dogodivščinah in vam poslati kako lepo slikico, da boste lažje dočakali lasten dopust, vesela pa bova vsakega vašega emaila, če naju boste le spremljali.
 
Lp do naslednjič,
Marko

na vrh  


osveženo:  29.01.2024 © Miran 2012