<<< nazaj

 36. šavrinska regata, 4.9.2010 

Domov...


V soboto 4.9.2010 je bila v organizaciji Jadralnega kluba Ljubljana izpeljana najstarejša slovenska regata - 36. Šavrinska regata, katere idejni vodje je starosta slovenskega jadranja Mirko Bogič in katere osnovni cilj je bil objadrati slovensko obalo. Regata letos ni bila uvrščena v koledar regat za pokal Slovenije, kar se je malo poznalo tudi pri udeležbi, je bilo pa po drugi strani spet bolj zanimivo, saj  so bile jadrnice razvrščene po »starem« sistemu na regatne in potovalne. 
Štart prvega plova je bil pod cerkvijo v Piranu v, kot bi rekel naš kolega,  orkanski bonaci točno ob 11:00 uri. V štartni proceduri smo imeli v boju za boljšo pozicijo  rahlo srečanje bližnje vrste z Krumpakovim Scorpiom, ki pa se je na srečo končalo brez posledic.
Tako smo ob vetru enega vozla štartali s špinakerji.. Navkljub dobremu štartu in poziciji so nas do cilja v Izoli kmalu dohitele ter  prehitele manjše in lažje barke, posebno tiste z genakerji.
Drugi štart v Izoli se je pričel pri štirih vozlih vetra. Prednost pa so spet imele barke s genakerjem, saj so se z njim na iste uzde praktično peljale skoraj od štarta do cilja v Kopru.
Ostali z špinakerjem pa smo morali najprej nabrati višino v »laško orco« in šele potem nadaljevati z špinakerjem.Na našo srečo se je moč vetra začela dvigovati, tako, da smo postajali bolj konkurenčni, z dobrim manevrom tik pred ciljem pa tudi pridobili mesto.
Na štartu tretjega plova od Kopra do Pirana je moral regatni odbor ponoviti štart, saj je zaradi prekratke štartne linije in favoriziranega mesta ob regatnem čolnu  pol bark prezgodaj štartalo. Regatni odbor je povečal štartno  linijo in pri drugem štartu ni bilo težav.
Pri tem se je veter povzpel na za nas ugodnih 10 vozlov, tako da smo se po dobrem štartu takoj prebili na skupno tretje mesto za krumpakovim Scorpiom in regatno Lepo Mitje  Simčiča, s katero smo se borili do cilja. Pod bolnico v Izoli smo močno lovili tudi Krumpaka, vendar  se nam je po tem, ko je veter padel na 7 vozlov, odpeljal, nam pa je uspelo zadržati pozicijo.
Izpeljani so bili vsi trije plovi  in na koncu smo zasedli 2 mesto v  skupini in 3. mesto med vsemi potovalnimi jadrnicami.
Lep sončen in topel jadralski dan smo zaključili ob dobri hrani in pijači v Hangerju v Izoli.
Goran Djordjevič                                                                                                                            Rezultati >>>   

<<< nazaj

Osveženo: 08.10.2011