<<< nazaj                                                   Matic Jezeršek potuje                                   Domov...

Oglasil se nam je naš novi član Matic Jezeršek, ki je trenutno v južni Ameriki:
 
Želja po daljšem potovanju in prečkanju Atlantika je v meni tlela že nekaj časa, lansko leto pa sem se odločil pustiti službo in to željo uresničiti. 
Po enomesečnem štopanju in potovanju iz Puštala do Seville, sem malo pogoljufal in se vsedel na avion za Las Palmas, Gran Canaria. Tam sem skupaj z drugimi štoparji preživel približno 2 tedna, dokler nisem našel nizozemskega kapitana (in njegovega portugalskega mačka), ki je iskal posadko za jadranje do Brazilije. Zraven sem povabil še kolega s Poljske in Nemčije in mednarodna posadka je bila sestavljena. 
 
Jadrali smo na 10.5m dolgi jadrnici nizozemske izdelave iz leta 1978. Počasna, vendar robustna in varna. Jadranje do Kapverdskih otokov nam je vzelo 10 dni, še 18 pa smo jih potrebovali do druge strani Atlantika. Vreme nam je na splošno dobro služilo. Nekaj dni brez vetra in nekaj dni z močnejšim vetrom ter nalivi, brez kakšne resnejše vremenske situacije. Najbolj naporno je bilo območje okrog ekvatorja, drugače pa je bilo jadranje enostavno. Nekateri pravijo prečkanju Atlantika iz vzhoda proti zahodu v območju stalnih vetrov (sploh na Karibe) gentleman sailing - nastaviš jadra, se vsedeš in greš.
 
Toliko na kratko. Več o ujetih ribah, strganih jadrih, skakanju z jambora sredi oceana, lovljenju deževnice, servisiranju avtopilota sredi noči in podobnih pripetljajih pa v živo.
 
Sedaj nadaljujem potovanje po J Ameriki, zadnje dni pa me spet malo vleče na ocean. Kaže se priložnost za Francosko Gvajano... mogoče pa.
Lp!
Matic
 

Maticev blog: https://www.polarsteps.com/Matic/5894237-backpacking-from-slovenia-to


<<< nazaj                                                                                                                                                                                                Osveženo: 24.02.2023