<<< nazaj                                          19. regata Jabuka 2022      11.-13.11.2022                                Domov...

Jabuka 2022 - Start
Karpo na regati Jabuka 2022
 
Regata Jabuka je ena bolj atraktivnih regat na Jadranu. Nočni start ob 22.uri požene adrenalin v žile tudi bolj izkušenim jadralcem. Na majhnem prostoru se drenja preko 100 jadrnic in dogodi se precej trkov. S Karpom smo se vsem pastem uspeli izogniti in se preko startne črte pognali kot drugi. To je bil nenavaden prizor, pred nami tema, za nami pa morje rdečih in zelenih lučk. Burja je počasi pridobivala na moči in genakerjem smo lepo pospešili mimo otoka Žirje proti Jabuki. Prehitelo nas je zgolj nekaj največjih in najhitrejših jadrnic (Way of life, Cleansport One…). Zaradi uspeha smo se malce sprostili in kazen je prišla takoj: v nepredvidljivi burji smo zaspali z delom na vinču in genaker se nam je več kot desetkrat zavil okoli prednje pripone. Matica smo dvakrat dvigovali na jambor in dramatično situacijo po pol ure le rešili. Pihalo je 18 vozlov in ko je bil genaker cel in napet, Matic pa nazaj na krovu, smo si pošteno oddahnili.
 
Jabuko smo v trdi temi obračali ob 4.24 kot deseti v generalni razvrstitvi, nato se je začelo orcanje nazaj proti cilju. Zoprni valovi so povzročili morsko bolezen pri Maksu in Matjažu, tako da smo bili pri le petčlanski ekipi kar oslabljeni. Na krmilu se je izkazal Beno, pri obratih sta dobro sodelovala Matic in Dejan. Ob približevanju Žirjam je burja začela kazati zobe in pihala preko 24 vozlov, vendar sta se Matjaž in Maks vrnila v igro, ko je bilo najbolj potrebno. Menjave jader ali krajšave nismo delali, saj je bil cilj blizu. Regato smo zaključili na 18. mestu v generalni razvrstitvi, ter na drugem mestu v svoji ORC grupi in drugem mestu v svojem dolžinskem razredu. Tako smo na lep način zaključili trojček jesenskih offshore regat: 1000 otokov, Middle Sea Race in Jabuko.
 
Skipper
Maks Vrečko
 
Regate Jabuka 2022 se je udeležil tudi Dušan z Elayo. Uvrstil se je zelo dobro, dosegel je 25. mesto v skupni razvrstitvi, peto mrsto v svoji skupini in tretje mesto v skupini ORC 2.
 
Iskrene čestitke obema skiperjema in njunima posadkama!
 
                                                                  

<<< nazaj                                                                                                                                                                                                Osveženo: 23.11.2022