<<< nazaj                                          Maks Vrečko: Fooll Moon Regatta 2023                             Domov...

 

Foto: Karpo

 

 

Na drugo regato Full Moon sta se Elaya in Karpo iz Biograda odpravili že v sredo zvečer in po nočnem jadranju z vetrom v krmo dosegla Zapuntel na Molatu. Ob šestih zjutraj je prišel potniški katamaran, kar je pomenilo izplutje in zajtrk ob nadaljevanju poti. Prijateljski match race je trajal preko Kvarnerja do Pule, obe jadrnici sta bili ves čas zelo blizu ena drugi, zato smo lahko naredili precej lepih posnetkov. V Pulo smo prispeli v četrtek popoldne in si privoščili zasluženo pivo. V petek zjutraj je ekipa na Karpu precej hitro izplula in opravila trening, nato je začelo deževati. Dež se je popoldne umaknil in za večerno regato so nastali lepi pogoji. Pod nazivom Full Moon regata sta dve med seboj popolnoma ločeni regati: večerni Full Moon sprint v dolžini 5 NM in Regata Pula – Cres v dolžini 30 NM. Letos je bilo prijavljenih kar 92 ekip, spremljevalni program na pomolu je bil bogat (dva koncerta, brezplačna hrana za udeležence, »čakule« po jadri, spremljanje regate na velikem zaslonu prireditvenega prostora…).

 

Večerni start Full Moon sprinta je bil dodatno začinjen z neodločnostjo sodnika, ob kateri uri udeleženci začnejo spoštovati nočna pravila jadranja. Zaradi zamude pri startu se je ta izziv rešil sam po sebi. Drugi »incident« starta:  na sodniški jadrnici (oldtimer letnik 1927) je bil precej dolg in nevaren kosnik, ki nočnega starta z vetrom v hrbet ni preživel, odlomil ga je First 50 La Recession, na srečo brez večje škode ali poškodb pri posadki. Do otoka Sv. Jerolim in nazaj je bila najhitrejša je bila ekipa Cleansport One, na kateri je bila mednarodna ženska ekipa pod vodstvom Petre Kliba. Obe posadki pod zastavo JKLT sta bili odlični: v generalni razvrstitvi je Maks Vrečko s Karpo zasedel 6. mesto, v svoji skupini 1. mesto. Dušan Ušeničnikom na Elayi je zasedel 8. mesto v generalni razvrstitvi, v svoji skupini 2. mesto in po ORC 2. mesto. Do časovne omejitve je v cilj prišla le 1/3 prijavljenih.

 

Naslednji dan ob sedmih zjutraj je bil start regate Pula-Cres. Start je bil ponovno v šibkem vetru, do konca valobrana je bila v ospredju Elaya, sledili so ji Gringo 3, Karpo in Cleansport One. Na stranici proti Porerju se je celotna flota soočila z zelo zahtevnimi razmerami. Iz zahoda so prihajali precej veliki valovi, ki so močno zmanjševali hitrost jadrnic, ki se tako ali tako zaradi šibkega vetra niso zmogle premikati kaj hitreje od treh vozlov. Na večini jadrnic se je hitro pojavila morska bolezen, po dveh urah mučenja so se začeli tudi prvi odstopi. Jasno je bilo, da bodo počasnejše jadrnice le težko dosegle cilj do večera, zato so začele s plovbo na motor proti cilju. Svetilnik Porer so najhitrejši obkrožili med dvanajsto in eno uro, do cilja na Cresu pa je bilo še daleč. Nato je začela pihati Kvarnerska burja, ki je postopno dobivala na moči in na srečo pokazala le nekaj svojih čekanov, pihalo je do 24 vozlov. Skupno najhitrejše so bile ponovno punce na Cleansport One, čeprav so se precejšnji del poti mučile z vztrajnim Gringom 3, ki je cilj pol ure kasneje prečkal kot drugi. Odlično 3. mesto generalno je zasedel Dušan z ekipo Elaye, ki je v svoji skupini zasedel 1. mesto in 2. mesto po ORC. Maks Vrečko na Karpo je ciljno črto prečkal pol ure za njim, le osem minut znotraj časovnega limita ob 19h. To je pomenilo 4. mesto v generalni razvrstitvi in 1. mesto v skupini. Karpo po ORC ni tekmoval, saj do regate niso uspeli dobiti novega prednjega jadra in so tekmovali z dakronsko genovo. Tudi Elaya je bila hendikepirana, saj zaradi močne burje pred regato ni bilo možno narediti novega antifoulinga. Iz tega vidika lahko ocenimo, da je bilo jadranje obeh naših ekip odlično.

 

 

In še link do filmčka:

https://www.youtube.com/watch?v=Z0HmDl-eJEk

 

 


<<< nazaj                                                                                                                                                                                                Osveženo: 18.03.2023