<<< nazaj                                                   Star Sailors: Lara Poljšak                                   Domov...

Lara Poljšak,

25 letna Škofjeločanka, tudi članica JK Loka Timing, je z morjem in jadrnicami povezana od malih nog. Lara je pričela tekmovati v razredu Optimist pri 10-ih letih in se od takrat ni ustavila. Nadaljevala je na 29erju, dingiju 12, ORC jadrnicah, Melgesu20, Etchellsih, Melgesu24, v obdobju korone se je kot edina Slovenka udeležila tudi regate Ocean Race Europe. Občasno poprime tudi za krmilo 28-metrske klasične jadrnice Mariska_d1, kjer ima zabeleženo zmago na regati Monaco Classic Week in medsebojno dvobojevanje med Marisko in Tuigo v Tržaškem zalivu (vloga krmar, taktik).
 
Med študijem v Portorožu, se ji je leta 2018 ponudila priložnost, da se pridruži ameriški ekipi Quantum Racing, katero je sprejela z odprtimi rokami. Že prvo sezono pri njenih19ih so z ekipo QR osvojili naslov svetovnih prvakov. Serija regat »52superseries« velja za eno najelitnejših preizkušenj, saj na  monotipnih 52- čeveljskih jadrnicah nastopajo najboljši svetovni jadralci, med njimi Terry Hutchinson, Francesco Bruni, Vasco Vascotto, Tom Slingsby, Hamish Pepper, Ed Baird, Greg Gendell, Michele Ivaldi, Paul Goodison itd, v pričakovanju prihodnjega Pokala Amerike in Olimpijskih iger.

Lara se je dobro uveljavila v ameriški posadki, stkala prijateljske vezi in kmalu je sledilo tudi povabilo v tekmovalni razred RC44, kjer je že 5. leto zapored članica francoske ekipe Aleph. Tako je športno jadranje postopoma postalo njen poklic. V veliko zadovoljstvo ji je, da lahko nabira izkušnje in meri moči z najboljšimi. Kot najmlajša udeleženka v celi floti je lansko leto s posadko QR že drugič osvojila naslov svetovnih prvakov. Ekipa QR je bila tudi zmagovalka celotne sezone 2022 in praznovanje ob 10-letnici pokala 52superseries je bilo še posebno slovesno in veselo.
 
Uspehi na regatah v različnih svetovnih razredih so Laro dvignili visoko na Star Sailors League (SSL) lestvici (kriterij crew): na domači lestvici je že precej časa z veliko prednostjo na vrhu, na globalni ženski SSL lestvici pa se je povzpela na 8.mesto, kar je res visoko. Lara meni, da kot jadralec veljaš toliko, kot imaš pokazati zadnjo sezono, zadnjo regato, in ne rezultati izpred petih let.
 
Kovčki so že pripravljeni, saj je pred vrati nova sezona regat.  Prva v razredu RC44 se prične naslednji teden v oddaljenem Omanu, potem pa že sledi trening TP52 v Valenciji z ameriško ekipo QR, ki bo letos precej spremenjena, a Lara ostaja njen trdni člen. 
Poleg jadranja je Lara postala tudi Direktorica za trajnostni razvoj v globalnem podjetju  Quantum Sails. Zaključuje magistrsko nalogo in se veseli nove vloge, v kateri lahko združuje znanja in prakse o managementu trajnostnega razvoja z ljubeznijo do jadranja.
 

Foto galerija >>>


<<< nazaj                                                                                                                                                                                                Osveženo: 28.02.2023